Ενημέρωση και προστασία του κλάδου των Ελλήνων οδοντιάτρων

Ενημέρωση και προστασία του κλάδου των Ελλήνων οδοντιάτρων

Αρ. Πρωτ. 1586/16.07.08

Προς Υπουργούς:
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι καταγγελίες του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί Έλληνες πολίτες καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και της Αλβανίας προκειμένου να λάβουν οδοντιατρική περίθαλψη.
Το υψηλό κοστολόγιο παροχής υπηρεσιών των οδοντιάτρων στην χώρα μας, αλλά και η μικρή συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Το κόστος, ωστόσο, των οδοντιατρικών εργασιών στην χώρα μας, όπως διευκρινίζεται από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καθορίζεται από το κόστος των εισφορών των εξόδων πάγιου εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες οδοντογιατροί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου που από το 1993 μέχρι και σήμερα δικαιολογεί ως δαπάνη για ένα σφράγισμα το ποσό των 6,68 €. Παρά το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει αναδιαμορφώσει το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας δεν έχουν προσαρμόσει τις νέες τιμές στις δαπάνες που καλύπτουν για τον εκάστοτε ασφαλισμένο πολίτη.
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει δια των εκπροσώπων του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την έξαρση του φαινομένου της περιστασιακής μετακίνησης Ελλήνων πολιτών στη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ. προκειμένου να λάβουν οδοντιατρική περίθαλψη λόγω χαμηλού κόστους. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ευκαιριακά και επιπόλαια, ενώ στις χώρες αυτές δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κλάδο των οδοντιάτρων, ενώ χρησιμοποιούνται απαρχαιωμένες μέθοδοι περασμένων δεκαετιών για την αντιμετώπιση περιστατικών.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να προστατευθεί τόσο ο κλάδος των Ελλήνων οδοντιάτρων από το ρεύμα φυγής ασθενών σε γειτονικές χώρες για την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης, αλλά και της υγείας των ίδιων των πολιτών;

- Γιατί παρά το γεγονός ότι το ΚΕΣΥ έχει αναπροσαρμόσει τις τιμές κοστολόγησης των οδοντιατρικών εργασιών, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση των δαπανών που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία για την οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων; Απαντήσεις Υπουργείων